13 Mart 2018 Salı

Çiğ Köfte Mi? Kripto Para Mı?

Son beş yılda dünyamızı kasıp kavuran kripto para bitcoin çılgınlığına yurdum insanı da dahil olunca, yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı düsturu ile yola çıkan girişimciler milli ve yerli kripto para işine girdiler. Tabii burada ne kadar milli ne kadar yerli kullandığı alt yapı veya yazılım sistemleri ile tartışma konusu olabilir. Ancak burada biz bu kısır tartışmadan ziyade yeni dünya düzeninde bizde varız bizde kendi konumumuzu almalıyız inancı ile yola çıkmış olan bu milli ve yerli kripto paraları teknik kavramlara pek girmeden herkesin anlayabileceği bir şekilde tanıtma yoluna gideceğiz.


Ülkemizde gün geçmiyor ki yeni bir çiğ köfteci dükkanı açılmasın. Mahallemizde, sokağımızın köşesine kısa bir sürede açılan çiğ köfte dükkanları artınca ve iş yapınca hemen bir rakip markanın bayiliğini alan başka bir girişimci yanına komşu oluyor, hal böyle olunca kalite, hijyen ve fiyat parametreleri önem kazanarak rekabet de artmış oluyor. Bu rekabet ortamında işlerini güzel sürdürebilenler başarılı olarak ayakta durabilirken, bu maratonda yorulup pes edenler ise yine aniden kepenk kapatmaktalar. Çiğköfteci örneği belki klişe oluyor ama konuyu herkesin şeffaf bir şekilde anlayabilmesi adına vurgulamakta fayda var, bu sektöre ilk girenler iyi işler yapıp ve güzel kazançlar elde ederken sonraki açılanlar ise aynı başarıyı yakalayamadığı da bir gerçektir. İşte tam bu noktada kripto para sektörüne de, ne kadar erken girip oyun kurucu olmak başarı performansınıda o derece etkileyeceği aşikardır.
Buradan hareketle ülkemizde de, kripto para bir yatırım ve kazanç kapısı görüldüğünden herkes yatırım yapmaya hevesli olup zengin olma hayali kurarak kripto para işine girenlerin yanında bu kripto parayı bizlerde üretelim diyen şirketler çıkmıştır.Kripto para üretimini yine bitcoin gibi yabancıların kurduğu altyapıdaki bir sistem ile üretenlerin yanında kendilerine özgü farklı bir metodoloji ile kripto para üretmeye çalışmaktadırlar.

Ülkemizdeki Milli ve Yerli Kripto Paralar

Turcoin
Televizyon ve gazeteler gibi geleneksel medyada ve sosyal medyada ilk kripto para şirketi Turcoin adını duyduk hepimiz. Marka ismi olarak da hemen kulağa hoş gelmiş ve Türk tipi Bitcoin olarak halk arasında konuşulmaya başlanmıştı. Ancak rekabet denen bir gerçek maalesef etik olmayan yollarla da yapılabiliyor.Bu süreçde ilk milli ve yerli kripto olduğunu savunan Turcoin şirketine ponzi yani bir saadet zinciri dolandırıcılık yöntemi diyenler çıktı ve çamur at izi kalsın politikası güderek firmayı itibarsızlaştırmaya çalışanlar çıktı. Kripto para nedir ne değildir daha kimse hala net olarak idrak edememişken “bunlar dolandırıcı” yaygarası çıkararak aslında bu sektöre ve sektöre girecek olanlara da zarar vermiş oldular. Daha sonra bu iftiranın yanlış olduğunu geç de olsa anlamış olanlar geri adım atarak susmayı tercih ettiler. Anafis Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya, yönettiği Turcoin için Kocaeli’nde 5 megawatt gücünde iki tesiste üretime başladıklarını gazetecilere açıklamıştı. "Turcoin 100$’ın altına düşmeyecek, Turcoin’de asla kaybetmek yok" gibi iddialı söylemleri olan Turcoin firması hakkında daha detaylı bilgiye https://www.turcoin.com/ adresinden ulaşılabilir.

Nexpara
Milli ve yerli kripto para sektöründe yenilikçi bir sistem ile giriş yapan bir başka firma ise Nexpara. Nexpara, geleceğe dair ciddi bir problemi öngörmüş ve bunun için ülkemizde kripto para üretip bunun günlük hayatımızda da kullanılmasını amaçlamıştır. Peki nedir bu sorun? Ülkemizde ciddi oranda yabancı kripto paralara yani Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin vb. paralara yurt dışındaki sanal borsalarda yatırım yaparak paramızın ülke dışına çıktığını ve bunun milli ekonomimize zarar vereceğini düşünmektedirler. (Bu görüşe katılmamak elde değil, gerçekten bu konuda başta devlet ve bu kripto para sektör temsilcileri ivedilikle yuvarlak masa etrafında konuyu enine boyuna tartışıp bir strateji izlenmelidir.) NexPara 1 Mart 2018 tarihi itibari ile 1NexPara=1TL olarak halka arz sürecini başlatmışlar. Toplam 80 milyon Nexpara üretimi gerçekleşmiş. Kamuoyundan beklenenin üzerinde bir ilgi ile karşılaşan firma, web sitelerinin de yalın ve açıklayıcı olması bu durumu pekiştirmiştir.NexPara kendi ATM kartını çıkartıp sanal borsa dışında veya EFT saatleri dışında da banka ATM lerinden Nexpara alıp satabileceği bir sistemi kurmuşlar.Yani istediğiniz yerde ve saatte NexPara’nızı nakit Türk Lirası olarak çekebilme imkanı sağlayarak güzel bir hizmete imza atmışlar. NexPara kripto para dünyasında bir milli duruş sergilenmesi adına uluslararası sanal borsalarda da yer alacağı planlanmış.

Nexpara, kripto para konusunda kafa yoranları bir çatı altında toplayarak Vakıf kurma peşindeler çok takdire şayan bir hareket ancak burada tüm firmaların temsil edilmeside temennimizdir. Nexpara firması hakkında detaylı bilgiye https://nexpara.com adresinden ulaşabilirsiniz.



Sikke
Tarihi bir isim ile piyasaya girmeye hazırlanan bir diğer milli ve yerli kripto paramız Sikke. Asıl işleri bir yazılım şirketi olan firma, finans konusunda da uzman ekiplerini kurmuş, Gaziantep Tekno Park merkezli bir girişim olan Sikke, milli ve yerli sıfatlarını hak etmek için RBC yani Row Block Chain teknolojisi ile kripto para üretmekteler. Peki nedir bu Row Block Chain, en sade bir şekilde Bitcoin kripto parasının kullandığı sistemin daha düşük data ile güvenliği arttırılmış bir blok zinciri üretim metodur. Ayrıca kripto para dünyasındaki hesaplara cüzdan denilirken burada yine bir tarihi isim ile Kese olarak karşımıza çıkmaktadır. Altyapısının çok hızlı olduğunu, transferlerin 1sn içinde olduğu bir sistem Sikke. Şu anda tanıtım faaliyetleri ile kullanıcılarına ödül olarak çeşitli miktarlarda Sikke vermekteler. Kripto para konusuyla ilgili olanların bildiği ama konuya vakıf olmayan okurlarımız için birkaç teknik kavramıda belirtelim. Bu tanıtım faaliyetlerine yani bedava verilen kripto para faaliyetlerine AirDrop denilmekte, Token ise bu sistemde üretilen kripto para birimlerine verilen addır. ICO ise bir kitlesel fonlama çeşidi denilebilir. Yani bizim bir projemiz var, hedeflerimiz bu sizlerin vereceği paralarla şunları yapacağız sizler de bize destek olun sizlerde karlı çıkın deme çeşididir denilebilir. Sikke, şu aşamada AirDrop ve ICO aşamalarında. Toplamda 3 milyon sikke ödül dağıtmayı planlamış olan Sikke, kullanıcılarına çeşitli görevler ile bu ödülü vermekteler. 4 Nisan 2018 tarihinde %50 iskontolu olarak satışların başlayacağını yani 1Sikke=0.5TL  olarak ve bu süreçde depozito yatırarak istenilen miktarda Sikke alınabileceği bilgisine ulaşılmaktadır. Toplam 100 milyon adet Sikke üretimi yapılmış. Sikke ayrıca kripto para üretimi haricinde de, yine kripto para kullanılarak çeşitli projelerin desteklenmesine, geliştirilmesine, akıllı sözleşmeler gibi çeşitli dijital projelerinde hayata geçirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında  öncülük yapacak gibi görülüyor. İnternet sitelerinde de kripto para teknolojileri ve kendi girişimlerine dair çok fazla bilgiyi WhitePaper sayfasında şeffaf bir şekilde paylaşmışlar. Sikke hakkında detaylı bilgiye https://sikke.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


Akche
Yine bir tarihi ve otantik isimle karşımıza çıkan milli ve yerli kripto paramız ise Akche. Osmanlı dönemi gümüş para birimi olan Akçe’nin kripto para versiyonuna Akche denmiş. 2017 yılında sektöre giriş yapan Akche, 2016 Türkiye nüfusuna göre 79.814.871 adet Akche üretimi yapılmış.Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923’e atıfta bulunarak 1 Akche=1.923TL(Bir lira 923 kuruş) olarak piyasaya çıkmıştır. Akche yol haritasına göre 2018 yılının 3. çeyreğinde uluslararası borsalarda yer almak için girişimlerde bulunacağı belirtilmeketedir. Akche kripto para üretimi kadar proje destekleri konusunda daha çok önem verdiği göze çarpıyor. Bilhassa kitle fonlama yönteminin daha inovatif ve sürdürülebilir bir çeşidi denilebilir. Bu yöntemide otantik bir isim ile taçlandırmışlar; İmece. Akche platformu üzerinden başvurulan projelere, belirli kriterlere göre elenip seçilen blok zincir-kripto konusundaki projeler yine Akche kripto parası ile destekleneceği, proje ekibi ve ortakları yine bu platform aracılığı ile Akche kripto paralarını alabileceği belirtilmiş. Beğenilen projelere destek olanlarda desteklediği oranlarda  projeye de ortak olmuş olacak ve gelir elde edecek bir sistem ile kullanıcılarının karşısına çıkmaktadır. Akche hakkında detaylı bilgilere https://akche.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Ülkemizdeki milli ve yerli kripto paraların kısa tanıtımını yaptıktan sonra, gelişen ve değişen bu dünyada neye, ne kadar ne zaman da yatırım yapmak veya yapmamak tamamen sizlerin elinizde. Ancak bilmediğiniz bir konuyu önce öğrenmeye ve  aklınıza takılanları sormaya çalışmak en idealidir. Yoksa çiğ köfte işine döner. J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder