10 Mart 2018 Cumartesi

Nedir Bu Kripto Para?

Parayı ilk bulan malumunuz üzere Lidyalılar. Türkiye'de Ege bölgesinde Manisa ili Salihli ilçesi yakınlarında bulunan Sardes şehirlerinde M.Ö. 7.yy'da insanoğlu artık takası bırakıp bu altın ve gümüş esaslı madeni araç ile alış verişlerini yapmaya başladı ve buna da sikke dendi. Kısa bir tarih bilgisinden sonra gelelim konumuza. Son zamanlarda televizyonlarda, sosyal medyada herkesin dilinde kripto para, dijital para ve sanal para gibi kavramlar almış başını gidiyor. Bilen de konuşuyor bilmeyen de. Hayatımızda bilhassa 0-60 yaş arası insanların teknoloji ile iç içe olduğu tartışılmaz bir gerçek iken 60 yaş üstü insanlarda gelişen ve değişen bu dünya hayatından geri kalmamak adına teknolojiyi takip edip dahil olmaya başladılar. İşte bu noktada maalesef insanların aklını bu kavram karmaşaları karıştırmaktadır. Bu yüzden bu kavramlara netlik kazandırmak adına en basit ve herkesin anlayabileceği bir dille açıklamak da fayda var.


Dijital Para; Hali hazırda bankalarda bulunan gerçek paraların banka kartları veya internet ortamında kullanılması ile alış veriş, havale, fatura ödeme vb. işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan paradır. Yani sanal para değildir.

Kripto Para; Kelime anlamı gizli para olan kripto para, yüksek kapasiteli bilgisayarların ciddi oranda elektrik tüketimi yaparak ortaya çıkardığı blok sistemi, (peki nedir bu blok sorusuna kısa ve öz bilgi olarak nasıl bir çukur kazılarak maden işlenerek ortaya çıkan toprak gibi burada da  bilgisayarın çalışması ile ortaya çıkardığı bir veri,data bilgi toplamına blok deniliyor ve oldukça sistematik bir düzendedir) gerçek para ile alınıp belirli bir değeri bulunan ve bu değerin düşmesi veya yükselmesi uluslararası bir sanal borsa ile belirlendiği elle tutulmayan, gözle görülmeyen tamamen sanal yani gerçekte olmamasına rağmen gerçek para ile yapılan tüm işlemlerin yapıldığı veya yapılacağı bir paradır.


İlk kripto para 2009 yılında yine kendisininde gizli ve gizemli olduğu (Belkide böyle gizemli ve gizli gösterilmesi daha çok popüler olmasına vesile oldu veya oluyor) bu ilk kripto parayı da Satoshi Nakamoto takma adındaki bir girişimci veya girişim ortaklığının adı olan kişilerce Bitcoin adıyla üretip piyasaya sundu. Yaklaşık 10 yıldır dünyada konuşulan ve ciddi yatırımlar yapılan bu kripto para Bitcoin için sanal borsalar kurulmuş ve gerçek borsalarda yapılan işlemler gibi alım-satım yapılarak kazançlar elde edilmiştir ve edilmektedir. 2009 yılında bir Bitcoin 0.06$ değerindeydi ve kimse yüzüne bakmıyordu ta ki 2013 yılında 144$  değerine ulaşınca herkes arama motorlarında bu kripto para hakkında bilgi edinmek ve yatırım yapma arzusuna girişti ve ilgi ile beraber  2013 sonlarında 1Bitcoin = 979$ değerine ulaştı. Devletlerin resmi makamları kuruluşları bu kripto paralar için bir yasal dayanakları, mevzuatları veya vergilendirilmesi gibi bir işlemlerinin olmaması da bu kripto paraya ilgiyi arttırdı. Bitcoin sonrası Ethereum, Ripple adında da kripto paralar çıkmıştır. Bu süreçte ulusal ve uluslararası birçok ekonomist, akademisyen bunun şişirme olduğunu yarın bir gün patlak vereceğini ima edercesine açıklamalar yapmaya başladı ve tabiki devletler, merkez bankaları da bu konuya dair bir şok geçiriyorlardı. Bunun için Küresel Güçlerin gizli bir para birimi olduğunu artık ulusal paraların kalkacağını yeni dünya düzeninde elle tutulup gözle görülmeyen ama her işlerimizin yapılacağı bu kripto paraların yaygınlaşacağı ön görüleri ortaya çıktı. Beş sene önceki bu haberlere bakıp günümüzdeki gelişmeleri incelediğimizde hemen hemen her ülke de kendi kripto paralarını kurmaya başladığı haberleri son dakika olarak geçmektedir.Ülkemizde bu süreçte yer alıp kendi kripto parasını kuran girişimciler ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder